Waterhardheid Zevenhuizen (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Zevenhuizen bedraagt ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Zevenhuizen is een kleine woonplaats met 2.735 inwoners. Zevenhuizen bevindt zich in de gemeente Leek. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Zevenhuizen

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Zevenhuizen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,00 dH in Zevenhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zevenhuizen

Rekensom voor 9,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zevenhuizen?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zevenhuizen is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.