Waterhardheid Zevenhuizen (Zuidplas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Zevenhuizen is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Zevenhuizen is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zevenhuizen biedt plaats aan 6.745 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zevenhuizen maakt deel uit van de gemeente Zuidplas. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Zevenhuizen

Iemand kan hardheid van 4,98 dH wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Zevenhuizen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Zevenhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zevenhuizen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zevenhuizen?

Een ieder ervaart volledig zacht water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zevenhuizen is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.