Waterhardheid Zieuwent (Oost Gelre)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Zieuwent is 8,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Zieuwent biedt plaats aan 2.110 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zieuwent is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Oost Gelre.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Zieuwent

De ervaring van een gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 8,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Zieuwent objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 8,30 dH in Zieuwent**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zieuwent

Rekensom voor 8,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Zieuwent?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in gebieden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zieuwent is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 8,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.