Waterhardheid Zijdewind (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Zijdewind minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Zijdewind is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zijdewind is een kleine woonplaats met 395 inwoners. Zijdewind ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Zijdewind

De beleving van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Zijdewind waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Zijdewind**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zijdewind

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zijdewind?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zijdewind is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.