Waterhardheid Zoelen (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Zoelen is ongeveer 4,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Zoelen is 11,50 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zoelen biedt plaats aan 1.555 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zoelen bevindt zich in de gemeente Buren. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zoelen

U kunt een hardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Zoelen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,90 Duitse graden in Zoelen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zoelen

Calculatie voor 4,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Zoelen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoelen is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.