Waterhardheid Zoetermeer (Zoetermeer)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Zoetermeer is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Zoetermeer is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zoetermeer is onderdeel van de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats met 123.100 inwoners. Zoetermeer is onderdeel van de gemeente Zoetermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zoetermeer

De ervaring van een bepaalde hardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Zoetermeer waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Zoetermeer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zoetermeer

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zoetermeer?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoetermeer is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.