Waterhardheid Zoeterwoude (Zoeterwoude)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Zoeterwoude kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Zoeterwoude is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Zoeterwoude is een kleine woonplaats met 8.045 inwoners. Zoeterwoude bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zoeterwoude.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zoeterwoude

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Zoeterwoude waardevrij meten

Je kunt de mineralen in water testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Zoeterwoude**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zoeterwoude

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zoeterwoude?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zoeterwoude is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.