Waterhardheid Zorgvlied (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Zorgvlied minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Zorgvlied is 7,60 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Zorgvlied biedt plaats aan 225 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Zorgvlied maakt deel uit van de gemeente Westerveld. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zorgvlied

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,20 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 7,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zorgvlied objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 dH in Zorgvlied**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zorgvlied

Rekensom voor 7,20 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Zorgvlied?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zorgvlied is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,20 naar 0 dH te verminderen.