Waterhardheid Zuid-Beijerland (Korendijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Zuid-Beijerland minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zuid-Beijerland is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zuid-Beijerland biedt plaats aan 3.365 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Zuid-Beijerland bevindt zich in de gemeente Korendijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Zuid-Beijerland

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Zuid-Beijerland objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Zuid-Beijerland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zuid-Beijerland

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zuid-Beijerland?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuid-Beijerland is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te reduceren.