Waterhardheid Zuidbroek (Menterwolde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Zuidbroek is 12,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Zuidbroek telt 3.755 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Zuidbroek maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Menterwolde.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Zuidbroek

De gewaarwording van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 dH "prima" vinden en dus het ontkalken van de kranen dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Zuidbroek objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Zuidbroek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zuidbroek

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zuidbroek?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zuidbroek is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.