Waterhardheid Zuiddorpe (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Zuiddorpe. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Zuiddorpe is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Zuiddorpe biedt plaats aan 945 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Zuiddorpe is onderdeel van de gemeente Terneuzen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zuiddorpe

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Zuiddorpe waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Zuiddorpe**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zuiddorpe

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zuiddorpe?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zuiddorpe is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.