Waterhardheid Zuidhorn (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Zuidhorn kenmerkt zich door een waterhardheid van 9,00 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Zuidhorn telt 7.080 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zuidhorn maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Zuidhorn

De ervaring van een bepaalde hardheid is erg persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 9,00 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 9,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Zuidhorn objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,00 dH in Zuidhorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zuidhorn

Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zuidhorn?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidhorn is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.