Waterhardheid Zuidveen (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Zo hard is het kraanwater in Zuidveen minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Zuidveen is 8,10 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Zuidveen is een kleine woonplaats met 620 inwonenden. Zuidveen is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zuidveen

De beleving van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,30 dH "OK" vinden en dus het boenen van de kranen dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Zuidveen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 Duitse graden in Zuidveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zuidveen

Becijfering voor 7,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zuidveen?

Zacht water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zuidveen is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.