Waterhardheid Zuidwolde (Bedum)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Zuidwolde. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Zuidwolde is 12,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zuidwolde is een kleine woonplaats met 1.060 inwonenden. Zuidwolde bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Bedum.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Zuidwolde

De indruk van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 9,00 dH "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 9,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Zuidwolde objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 9,00 dH in Zuidwolde**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zuidwolde

Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zuidwolde?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zuidwolde is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.