Waterhardheid Zuidwolde (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Zuidwolde. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Zuidwolde is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Zuidwolde biedt plaats aan 6.725 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Zuidwolde is onderdeel van de gemeente De Wolden. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zuidwolde

De beleving van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Zuidwolde waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Zuidwolde**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zuidwolde

Berekening voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Zuidwolde?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuidwolde is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.