Waterhardheid Zuna (Wierden)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Zuna kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 5,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Zuna is 9,00 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Zuna is een kleine woonplaats met 355 inwonenden. Zuna ligt in de gemeente Wierden. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zuna

De waarneming van een bepaalde hardheid is zeer persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zuna objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 Duitse graden in Zuna**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zuna

Berekening voor 5,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zuna?

Een ieder beleeft zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt het vaakst voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuna is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.