Waterhardheid Zutphen (Zutphen)

Zacht
0
3,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

3,30 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Zutphen. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 3,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 10,57 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zutphen is een vrij grote woonplaats met 38.305 inwoners. Zutphen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zutphen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Zutphen

Iemand kan waterhardheid van 3,30 dH "prima" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 3,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Zutphen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 3,30 Duitse graden in Zutphen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zutphen

Berekening voor 3,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 3,30 dH x 180m3 = 10,57 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zutphen?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zutphen is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 3,30 naar 0 dH te reduceren.