Waterhardheid Zwaagdijk-Oost (Medemblik)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Zwaagdijk-Oost. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Zwaagdijk-Oost is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zwaagdijk-Oost is een zeer kleine woonplaats met 1.120 inwonenden. Zwaagdijk-Oost is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zwaagdijk-Oost

De indruk van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zwaagdijk-Oost objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Zwaagdijk-Oost**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zwaagdijk-Oost

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zwaagdijk-Oost?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwaagdijk-Oost is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.