Waterhardheid Zwaanshoek (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Zwaanshoek heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Zwaanshoek is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zwaanshoek telt 1.770 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Zwaanshoek is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zwaanshoek

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Zwaanshoek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Zwaanshoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zwaanshoek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zwaanshoek?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwaanshoek is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.