Waterhardheid Zwammerdam (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Zwammerdam heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zwammerdam is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zwammerdam is een kleine woonplaats met 1.910 inwoners. Zwammerdam ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Zwammerdam

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Zwammerdam objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Zwammerdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zwammerdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Zwammerdam?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwammerdam is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.