Waterhardheid Zwanenburg (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Zwanenburg is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Zwanenburg is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zwanenburg biedt plaats aan 7.540 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zwanenburg is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zwanenburg

De ervaring van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Zwanenburg waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Zwanenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zwanenburg

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zwanenburg?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwanenburg is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.