Waterhardheid Zwartebroek (Barneveld)

Zacht
0
5,90
dH
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Zwartebroek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zwartebroek is 6,80 dH. Dit is tamelijk hard water.

Zwartebroek biedt plaats aan 1.235 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Zwartebroek maakt deel uit van de gemeente Barneveld. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Zwartebroek

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 5,90 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de kranen dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Zwartebroek waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 dH in Zwartebroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zwartebroek

Becijfering voor 5,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Zwartebroek?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwartebroek is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 dH terug te dringen.