Waterhardheid Zwijndrecht (Zwijndrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Zwijndrecht is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Zwijndrecht is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Zwijndrecht telt 40.865 inwonenden. Dit is een naar verhouding grote woonplaats. Zwijndrecht is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zwijndrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Zwijndrecht

De perceptie van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zwijndrecht objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Zwijndrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zwijndrecht

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Zwijndrecht?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zwijndrecht is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te reduceren.