Schoonmaaktip: kalkaanslag en azijn

Home Artikelen

Voorkomen is beter dan genezen

De beste tip om kalkaanslag te voorkomen is het droogmaken van natte oppervlakten. Na het douchen of baden dus altijd uitdrogen met een handdoek! Natuurlijk heeft u daar niet altijd tijd voor of zin in. Vroeg of laat zal zich dus toch kalkaanslag vormen.

Kalkaanslag verwijderen

Om die reeds gevormde kalkaanslag te verwijderen zijn er allerlei dure en agressieve schoonmaakmiddelen te koop, een goed alternatief is het gebruik van schoonmaakazijn. Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af. Let op: doe dit regelmatig, want hoe dikker de laag kalkaanslag, hoe lastiger het zich laat verwijderen!

Kranen weer als nieuw

Voor het weer laten blinken van het chroom (bijvoorbeeld kranen) in de badkamer kunt u ook azijn gebruiken. Kalkaanslag op kranen is wel beter zichtbaar dan op tegels, dus voor een optimaal resultaat volgt u de volgende procedure. Drenk een stuk toiletpapier of keukenpapier in azijn en leg deze om de kraan. Laat het papier ongeveer een half uur liggen. Daarna spoelt u de kraan af. Mocht dit niet afdoende zijn moet u deze procedure nogmaals herhalen.