Waterhardheid Broeksterwâld (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Zo hard is het kraanwater in Broeksterwâld minimaal. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per m3 water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Broeksterwâld is 9,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Broeksterwâld telt 1.185 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Broeksterwâld maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Broeksterwâld

Iemand kan hardheid van 9,30 dH wellicht "normaal" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Broeksterwâld waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 9,30 Duitse graden in Broeksterwâld**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Broeksterwâld

Berekening voor 9,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Broeksterwâld?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Broeksterwâld is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.