Waterhardheid Damwâld (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,60 dH. Zo hard is het leidingwater in Damwâld. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 9,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,76 kilogram kalkaanslag.

Damwâld is een kleine woonplaats met 5.625 inwoners. Damwâld bevindt zich in de gemeente Dantumadiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Damwâld

U kunt waterhardheid van 9,60 dH misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 9,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Damwâld waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,60 Duitse graden in Damwâld**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Damwâld

Berekening voor 9,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,60 dH x 180m3 = 30,76 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Damwâld?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Damwâld is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 9,60 naar 0 Duitse graden terug te brengen.