Waterhardheid De Westereen (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in De Westereen bedraagt ongeveer 9,30 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

De Westereen is een kleine woonplaats met 5.120 inwonenden. De Westereen is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater De Westereen

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de badkamer dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid De Westereen objectief meten

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,30 Duitse graden in De Westereen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid De Westereen

Rekensom voor 9,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Westereen?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Westereen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.