Waterhardheid Readtsjerk (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Readtsjerk (Roodkerk). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Readtsjerk (Roodkerk) is 9,60 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Readtsjerk is een kleine woonplaats met 205 inwonenden. Readtsjerk hoort bij de gemeente Dantumadiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Readtsjerk

Iemand kan hardheid van 9,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 9,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Readtsjerk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 9,30 dH in Readtsjerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Readtsjerk

Rekensom voor 9,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Readtsjerk?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Readtsjerk is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.