Waterhardheid Rinsumageast (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Rinsumageast kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 9,30 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Rinsumageast is 9,60 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Rinsumageast is een erg kleine woonplaats met 1.130 inwonenden. Rinsumageast maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Rinsumageast

De waarneming van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en het ontkalken van de douche aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Rinsumageast objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,30 Duitse graden in Rinsumageast**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rinsumageast

Becijfering voor 9,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Rinsumageast?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rinsumageast is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 9,30 naar 0 dH te reduceren.