Waterhardheid Sibrandahûs (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Sibrandahûs kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 9,30 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Sibrandahûs is 9,60 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Sibrandahûs is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Sibrandahûs

U kunt waterhardheid van 9,30 dH misschien "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 9,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Sibrandahûs objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 9,30 Duitse graden in Sibrandahûs**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Sibrandahûs

Becijfering voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Sibrandahûs?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sibrandahûs is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden terug te dringen.