Waterhardheid Wâlterswâld (Dantumadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Zo hard is het kraanwater in Wâlterswâld (Wouterswoude) minimaal. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Wâlterswâld (Wouterswoude) is 9,60 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Wâlterswâld is een kleine woonplaats met 1.035 inwoners. Wâlterswâld bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Wâlterswâld

Mensen kunnen een hardheid van 9,30 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Wâlterswâld waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,30 dH in Wâlterswâld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wâlterswâld

Berekening voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Wâlterswâld?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wâlterswâld is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.